Класическа рецепта за козунак – замесен с лекота, изпечен с любов

Нищо не ухае на Великден така, както прясно изпечен домашен козунак – пухкав, ароматен и със златиста коричка, която се разпуква леко при допир. А с помощта на съвременната техника – хлебопекарна или планетарен миксер – това вълшебство става още по-лесно и приятно за приготвяне у дома.

Днес ти представяме класическа рецепта за козунак, която може да замесиш с техника, а да изпечеш в удобна еднократна форма за козунак – без излишно миене и с перфектна визия за поднасяне или подарък.


📝 Необходими продукти (за 2 средни козунака):

  • 500 г брашно (пресято)

  • 3 яйца (стайна температура)

  • 150 г захар

  • 100 мл прясно мляко (топло)

  • 80 г краве масло (разтопено)

  • 1 кубче (42 г) прясна мая или 1 пакетче суха (7 г)

  • 1 ванилия

  • настъргана кора от 1 лимон (по избор)

  • щипка сол

  • 50 г стафиди, орехи или локум (по избор)


🥣 Начин на приготвяне:

1. Заместване с техника

В купата на планетарния миксер (или хлебопекарната) добави топлото мляко, маята и 1 ч.л. захар. Разбъркай леко и остави за 10 минути да се активира маята. След това добави яйцата, захарта, ванилията, лимоновата кора и постепенно брашното със солта.

Замесвай с куката за тесто около 15–20 минути на средна скорост, като към края добавяш разтопеното масло на струйка. Тестото трябва да стане меко, еластично и леко лепнещо.

2. Първо втасване

Покрий купата и остави тестото да втаса на топло за около 1 час, или докато удвои обема си.

3. Оформяне и второ втасване

Прехвърли тестото върху намаслена повърхност. Ако добавяш пълнеж (стафиди, локум), сега е моментът. Раздели го на части, усучи на плитка или сплети по желание. Постави във еднократна форма за козунак, леко намазнена, и остави да втаса отново за 30–40 минути.

4. Печене

Намажи внимателно с разбит жълтък, по желание поръси със захар или филирани бадеми. Печи в предварително загрята фурна на 170°C за около 35–40 минути. При нужда покрий с фолио в последните минути, за да не прегори отгоре.


🍞 Резултатът?

Пухкав, ароматен и златист козунак, който се отделя на конци – точно както помниш от детството. А еднократната форма го прави идеален за подарък на близък човек… или за празничния ти великденски брънч.


🎉 Опитай и сподели с нас резултата – обичаме да виждаме домашни чудеса, създадени с вкус и сърце!

Преглед на поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобрим присъствието Ви в него. Информацията за бисквитките се съхранява във Вашия браузър и изпълнява функции като да Ви разпознае, когато се върнете обратно и да помогне на нашия екип да разбере кои раздели от уебсайта ще намерите за най-интересните и полезни.